Digitalisaatio muuttaa maailmaa
Suuri osa perinteisistä aikakausi- ja sanomalehdistä on nykyään luettavissa digitaalisessa muodossa. Lehtiä on saatavilla niin mobiili- kuin tablettiverisona sekä työpöytäversiona – lukija itse päättää milloin, missä ja miltä laitteelta hän haluaa sisällön lukea.
Vaikka digitalisaatio kasvattaa eri lehtien lukijakuntaa, sillä tilaaminen ei ole enää paikkaan sidonnaista, on digitalisaatio vaikuttanut hyvinkin paljon monien perinteisten lehtien levikkiin. Kilpailu on yhä kovempaa, ja lehdet joutuvat sosiaalisen paineen takia näyttämään sisältöä lukijoille, jotka eivät ole varsinaisia tilaajia. Valtaosa sisällöstä on siis kaikkien luettavissa, minkä vuoksi ihmiset suosivat mieluiten maksutonta sisältöä.
Suomen suurin sanomalehti Helsingin Sanomat on joutunut uudistumaan hyvinkin paljon viimeisen vuosikymmenen aikana. Vaikka moni ihminen haluaa Hesarinsa edelleenkin perinteisenä paperisena versiona, on yhä useampi siirtynyt digitaaliseen versioon. Koska perinteisesti sanomalehtien tulot ovat muodostuneet ensisijaisesti tilaajien kuukausimaksuista, on myös Helsingin Sanomien ollut pakko miettiä uusia ratkaisuja levikkinsä turvaamiseksi. Tällä hetkellä satunnainen lukija pystyy lukemaan viisi artikkelia vuorokaudessa, eikä ilman maksullista tilausta pysty avaamaan ns. timantteja, jotka ovat maksaville tilaajille kohdistettuja mielenkiintoisia artikkeleita. Niiden houkuttelevuus saattaa houkutella ihmisiä tilaajiksi, sillä mielenkiintoiset otsikot houkuttelevat lukemaan koko jutun.
Lehdet ovat ristiriitaisessa tilanteessa, sillä ne saavat tuloja tilaajista, mutta maksullinen sisältö voi ajaa mahdollisen tilaajan hakemaan sisältöä aikakausi- tai sanomalehdistä, joiden lukeminen on maksutonta. Myös esimerkiksi blogit ovat lisänneet ja monipuolistaneet kilpailua media- ja viestintäalalla. Kun aikaisemmin kirjoittaminen oli ammattilaisten hommaa ja mielenkiintoista sisältö tupsahti postiluukusta kerran viikossa tai kuukaudessa, voi mielenkiintoisia ja hyvinkin asiantuntevia blogeja lukea aiheesta kuin aiheesta ilmaiseksi. Suosituimmat bloggaajat tienaavat huomattavia summia rahaa tuottaessaan sisältöä mielenkiintoisista aiheista.
Lisäksi, kun aikakausi- ja sanomalehtien tilaajakunta pienenee, kasvaa mainostulojen merkitys lehtitalojen keskuudessa. Monet yritykset kilpailevat parhaasta mainostilasta ja ovat valmiita maksamaan suuria summia saadakseen brandinsa näkyviin. Mainokset ovat kiinnostavia myös sen takia, että niiden merkitys on huomattava sekä digitaalisessa mediassa että perinteisessä paperisessa mediassa. Digitalisaation myötä mainostaminen aika- ja sanomalehtien ulkopuolella on kuitenkin yhä helpompaa yrityksille, jotka taitavat piilomainonnan, hakukoneoptimoinnin sekä kohdennetun mainonnan sosiaalisessa mediassa.