Lehtien siirtyminen paperilta näytölle

Perinteisiä paperilehtiä luetaan edelleen paljon, mutta niiden rinnalle ovat tulleet lisäksi lehtien nettiversiot. Jo vuosien ajan useat lehdet ovat lisänneet kotisivuilleen artikkeleita, joita he ovat painaneet myös paperiseen lehteen. Näiden lisäksi on myös pelkästään Internetiin sisältöä tuottavia lehtiä. Tulevaisuudessa nettiin tuotettu sisältö tulee todennäköisesti lisääntymään entisestään.

Suurin etu nettilehdissä paperisiin verrattuna, on niiden helppous. Sisällön saa helposti ladattua nettiin ja sitä voi tarpeen vaatiessa myös muokata. Paperilehdet painetaan isossa erässä ja kuljetetaan myymälöihin sekä tilaajille, ja mahdolliset virheet voidaan korjata vasta seuraavassa numerossa. Nykyään kun useimmilla ihmisillä on älypuhelimia, tabletteja, sekä kannettavia tietokoneita, nettilehdet ovat useimpien saatavilla missä ja milloin tahansa.

Lehtien nettiversioihin saa myös helposti lisättyä erilaisia linkkejä, esimerkiksi artikkeleihin käytettyjä lähteitä, tai lisätietoja kyseisestä aiheesta. Kun lukija pystyy helposti lukemaan enemmän itseään kiinnostavasta asiasta, sekä tarkistamaan käytettyjä lähteitä, hänen on paljon helpompi luottaa lukemaansa julkaisuun.

Linkkien lisäksi lehden nettiasisältöön voi suoraan lisätä esimerkiksi videoita, jotka elävöittävät artikkeleita. Paperiversioissa kun mahdollisia formaatteja on vain teksti ja kuvat. Videoissa voi olla vaikkapa asiantuntijoiden tai haastateltavien kommentteja, jolloin lukijan saama informaatio ei ole pelkästään jutun kirjoittajan tuottamaa. Tämä omalta osaltaan lisää luotettavuutta, koska tiedon vastaanottaja näkee ja kuulee sen suoraan kyseiseltä lähteeltä ilman välikäsiä.

Nettilehtien sisällöt voivat olla joko maksullisia tai maksuttomia. Monilla tahoilla on pelkästään lukijalle maksutonta sisältöä, mutta joillain on myös molempia. Varsinkin maksullista sisältöä tarjoavilla täytyy ilmaisten artikkeleiden olla niin hyviä ja mielenkiintoisia, että lukija innostuu ostamaan lisää sisältöä. Ja maksukin hoituu näppärästi netin kautta.

Maksullisen sisällön lisäksi tuloja nettilehdille tuovat mainostajat. Mainostajien avulla onnistuu myöskin sen sisällön tuottaminen, joka kuluttajalle on täysin ilmaista. Kun lehti on netissä, mainostajan kotisivuille pääsee helposti linkkien kautta, mikä on etu myös mainostaville tahoille.

Oman lisänsä nettilehtiin tuo vuorovaikutus lukijoiden kanssa. Toki paperilehtiinkin on ollut mahdollista lähettää palautetta tai kommentteja, mutta nettilehdissä etuna on nopeus. Usein juttuja pystyy kommentoimaan reaaliaikaisesti, sekä keskustelemaan muiden lukijoiden kanssa. Tätä kautta myös lehti saa suoraa palautetta nopeasti ja pystyy sen perusteella muokkaamaan omaa toimintaansa.